5/2/14

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ


 Στο πέρασμα των χρόνων οι πληροφορίες για την ελιά και το λάδι πολλαπλασιάζονται. Από τις μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων αλλά και από τα αρχαιολογικά ευρήματα βεβαιωνόμαστε πως η εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας συμπίπτει μ’ ένα ανώτερο στάδιο πολιτισμού. 


Όσο αναπτύσσεται ο πολιτισμός, το ελαιόδεντρο γίνεται ακόμη πιο πολύτιμο. 


 Το ταξίδι της ελιάς

 Από που ξεκίνησε η ιστορία της ελιάς; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το γνωστό μας σήμερα ελαιόδεντρο καλλιεργήθηκε στην Μεσοποταμία και το Ιράν πριν 5000 χρόνια κι από εκεί εξαπλώθηκε στη Συρία και την Παλαιστίνη.

 Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών το διέδωσαν στη Βόρεια Αφρική.

 

Ο Αριστοτέλης περιέγραψε την καλλιέργεια της ελιάς θεωρώντας την επιστήμη, ο Πλάτωνας δίδαξε κάτω από τον ίσκιο της και ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το λάδι ως φάρμακο για περίπου 60 διαφορετικές παθήσεις, όπως η δερματικές παθήσεις, τραύματα και εγκαύματα, γυναικολογικές παθήσεις, λοιμώξεις του αυτιού και άλλα. Και όταν το λάδι δεν κατάφερνε να σώσει τον ασθενή, το χρησιμοποιούσαν για να αλείψουν το σώμα του νεκρού ενώ στον τάφο του το πρόσφεραν μαζί με κρασί, μέλι και άλλα προϊόντα.

 

Μύθοι και συμβολισμοί της ελιάς

Ο πολιτισμός της ελιάς και του λαδιού σημαδεύει τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία και την διατροφή των περιοχών που ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα. H ελληνική μυθολογία και η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτες με πληροφορίες και μύθους που επισημαίνουν την σημασία των προϊόντων της ελιάς αλλά και του ίδιου του ελαιόδεντρου- ενός δέντρου που δεν πεθαίνει σχεδόν ποτέ αλλά συνεχώς αναβλασταίνει.

 

 Πώς παράγεται το λάδι

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η συγκομιδή του καρπού και η διαδικασία παραγωγής του λαδιού μπορεί να έγινε πιο εύκολη, αλλά στην ουσία ο τρόπος παραμένει ο ίδιος ανά τους αιώνες

 

... πρώτα το λιομάζεμα
Και ύστερα ....στο ελαιοτριβείο


Μπορείτε ν΄απαντήσετε τώρα στις παρακάτω ερωτήσεις!
Αναζητήστε με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου περισσότερες πληροφορίες και εικόνες!