2/5/13

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΗ


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



Η πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια, επειδή τοποθετείται στην αρχή της άνοιξης. Εκτός όμως από γιορτή της άνοιξης την πρωτομαγιά γιορτάζει και το εργατικό κίνημα. Η Εργατική πρωτομαγιά έχει το ξεκίνημά της στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το 1886 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για την καθιέρωση του 8ώρου, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 12 διαδηλωτές. Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1891 για την ανάμνηση της καθιέρωσης του 8ώρου στην εργασία και των θανάτων των εργατών στο Σικάγο.
Μετά από πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων σε όλο το κόσμο, η πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί σαν ημέρα απεργίας.




Στην Ελλάδα τα γεγονότα του 1936 στη Θεσσαλονίκη έδωσαν την έμπνευση στον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο. 
Κατά τις ταραχές
 που είχαν πραγματοποιηθεί τότε, η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν όπλα με αποτέλεσμα 12 νεκρούς εργάτες. Παρόλο που η 1η Μαΐου ξεκίνησε σαν ημέρα απεργίας, στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προαιρετικές αργίες. 



Η φωτογραφία της μάνας που θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του γιού της τραβιέται από φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στο περιστατικό και την άλλη μέρα το πρωί φιγουράρει στην πρώτη σελίδα πολλών αθηναϊκών εφημερίδων. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος,συγκλονίζεται. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου του ποιητή, κλείνεται στη σοφίτα του , κάπου στο Νέο Κόσμο, και την άλλη μέρα έχει έτοιμα τα τέσσερα πρώτα μέρη του ποιήματος “Επιτάφιος”, που  δημοσίευτηκε  με τον τίτλο “Μοιρολόι”.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ 1ο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
 
ΠΗΓΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ